Idei pentru grădini pe spaţii mici


In general, gradinile pe spatii mici sunt trecute cu vederea in manualele de gradinarit, chiar daca cei mai multi dintre noi nu au acri de teren pe care sa isi intinda o gradina sau o curte. Sau, cei mai multi nu au nici timp sau inclinatie pentru a ingriji un imens spatiu verde.

Gradinaritul intr-un spatiu restrans are limitele sale. Intr-o mica gradina detaliile sunt importante. De fapt, gradinile pe spatii mici sunt plasate in fata sau in spatele casei, mai mult pentru placerea de a creste cateva plante.

Oricare ar fi motivul pentru care ai o gradina mica, aceasta nu inseamna ca nu poate fi bine aranjata.

- Intreaga gradina esta vazuta ca un intreg. Unele gradini mici pot fi despartite de straturi sau de carari si divizate in gradini si mai mici, dar cele mai multe arata ca un intreg ce il poti cuprinde dintr-o privire. Acest lucru inseamna ca gradina ta va fi privita ca o compozitie.

- In mod evident, cu cat este mai mica gradina, cu atat vei avea mai putine plante. Spatiile limitate ne pun in ipostaza de a face alegeri. Nu iti vei permite sa cultivi orice planta iti doresti. Trebuie sa te gandesti inainte de a cumpara o planta daca are spatiul necesar pentru a se dezvolta in gradina ta.

- Culorile, de asemenea, ar trebui sa fie limitate, pentru a oferi gradinii coeziune. Culorile reci vor face gradina sa para mai mare. Puteti compensa o paleta de culori limitata cu o varietate de texturi. Un spatiu mic va arata dezordonata daca exista prea multa varietate.

- Fiecare planta trebuie sa aiba un scop. Nu este loc pentru spatiu irosit sau pentru plante nefolositoare. Plantele trebuie sa ofere cel putin doua sezoane de interes.

Poti da un stil propriu gradinii. In acest sens, stilul poate insemna o preferinta asupra culorilor sau parfumurilor. Cum spatiul este mic, fiecare planta conteaza. Poate ca iubesti floricelele rosii, atunci ele pot deveni un punct de evidenta in gradina. Cand alegeti plantele, este bine sa le grupati in functie de ce au ele in comun.